top of page

Konsultativni sastanci u Kumboru

U Kumboru su u prethodna dva dana održana dva konsultativna sastanka sa predstavnicima pravosudnih institucija povodom slučajeva u kojima su meta napada bili medijski radnici. Sastanci su organizovani u okviru projekta “Stop nasilju nad novinarkama“ koje realizuje nevladina organizacija “Interakcija” u saradnji sa nevladinom organizacijom “Objektiv”.


Sastanci su organizovani za potrebe izrade policy brief-a, dokumenta u okviru kog će biti definisane konkretne preporuke za unapređenje postojećeg zakonodavstva u dijelu kaznene politike za rodno zasnovano nasilje nad novinarkama i novinarima, kao i unapređenje implementacije zakonskih propisa.


Foto: Sastanak u Kumboru, 24.maj


Tokom sastanaka analizirano je postupanje nadležnih državnih institucija u konkretnim slučajevima napada na novinarke u prethodne dvije godine.


Istovremeno je postignut dogovor da će se dokument za čiju izradu je zadužen saradnik na projektu “Stop nasilju nad novinarkama”, prof.dr Adnan Prekić biti distribuiran i sagovornicima sa sastanaka.


Foto: Sastanak u Kumboru, 25.maj


Predstavnici pravosudnih institucija imali su i konkretne komentari koji će biti analizirani tokom izrade dokumenta.


Sastancima su kao predstavnici NVU “ Interakcija” prisustvovali Adnan Prekić i Danilo Perišić. Oni su 24.maja razgovarali sa Anom Kalezić iz Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici, Slađanom Vukotić Kanakaraš iz Osnovnog državnog tužilaštva u Nikšiću i Almin Hodžić iz Osnovnog državnog tužilaštva u Bijelom Polju. Sastanku, koji je održan dan kasnije sa Prekićem i Perišićem razgovarali su Jelena Popović iz Vrhovnog državnog tužilaštva, Snežana Šišević kandidatkinja za Više državno tužilaštvo u Podgorici, kao i Predrag Đikanović iz Osnovnog državnog tužilaštva u Baru.

Projekat “Stop nasilju nad novinarkama” realizuje se u okviru projekta “safejournalist.net” koji finansira Evropska komisija.

Комментарии


bottom of page