top of page

Neophodna solidarnost medijske zajednice u osudi napada na novinarke i novinare


Medijska zajednica u Crnoj Gori, bez obzira na evidentnu polarizaciju kada je uređivačka politika u pitanju, treba da bude ujedinjena u osudi svih slučajeva ugrožavanja bezbjednosti i napada na novinarke i novinare, saopšteno je iz nevladinih organizacija Interakcija i Objektiv.

Istovremeno se naglašava da je potrebno konstantno podsjećati političare i visoke javne funkcionere da svojim porukama mogu da doprinesu kreiranju lošeg ambijenta u kojem novinarke i novinari u Crnoj Gori funkcionišu.

“Zato je neophodno kontinuirano pozivati javne funkcionere da svojim pogrešnim porukama ne ohrabruju pojedince na loše postupke prema novinarkama i novinarima u Crnoj Gori” ¬ navodi se u preporukama za unapređenje primjene zakonskih koji tretiraju pitanje medijskih sloboda i bezbjednosti novinarki u Crnoj Gori.

Jedna od preporuka jeste i insistiranje na primjeni međunarodnih preporuka prema kojima Vlada ima odgovornost da novinarima osigura bezbjedno poslovno okruženje.
Nadležnim državnim organima (Uprava policije, nadležna državna tužilaštva, sudovi) preporučuje se dosljedna i neselektivna primjena Izmjena i dopuna Krivičnog zakonika Crne Gore i drugih zakonskih propisa, a medijskim radnicima da prate primjenu zakonskih propisa kako bi ukazalivali na eventualnu nedosljednost nadležnih državnih organa.

Novinarke i novinari ohrabruju se da prijavljuju svaki vid napada i uznemiravanja, kao i da zagovaraju donošenje Uputstva ili drugog podzakonskog akta za jednako postupanje tužilaštava u svim slučajevima napada na novinarke i novinare, kako bi se izbjegla selektivna postupanja nadležnih organa i donošenje u potpunosti različitih odluka u istim ili sličnim predmetima.


Jedna od preporuka odnosi se i na praćenje slučajeva napadima na novinarke do donošenja sudske odluke, kako bi se na taj način doprinijelo da se o napadima na novinarke i novinare ne govori samo u vrijeme kada do njih dođe.

Preporuke su dio dokumenta izrađenog u okviru projekta “Stop nasilju nad novinarkama” koji je podržan je u okviru programa podrške „Safejournalists.net“koji finansira Evropska komisija.


Cilj projekta jeste unapređenje zaštite medijskih i novinarskih sloboda.


NVU INTERAKCIJA

https://borba.me/neophodna-solidarnost-medijske-zajednice-u-osudi-napada-na-novinarke-i-novinare/
https://www.pvinformer.me/neophodna-solidarnost-medijske-zajednice-u-osudi-napada-na-novinarke-i-novinare/


Kommentare


bottom of page