top of page

U Podgorici održan okrugli sto na temu “Antifašizam kao lijek“

Updated: May 12, 2023

U okviru projekta “ Aktivni mladi za evropske vrijednosti” koji nevladino udruženje Interakcija realizuje u saradnji sa Sociološkim centrom Crne Gore(SOCEN) u Podgorici je organizovan okrugli sto na temu - Antifašizam kao lijek“..


Skup je organizovan sa ciljem apostrofiranja važnosti antifašizma kao jednog od osnovnih temelja evropskog identiteta, a sve sa ciljem, makar djelimičnog, popunjavanja praznog prostora u formalnom srednjoškolskom obrazovanju, kada je u pitanju upoznavanje sa svim lošim stranama i prijetnjama koje nose tendencije buđenja nacionalističkih i rasnih ideologija, terminološkim objašnjenjima, te istorijskim presjekom crnogorske antifašističke tradicije.


U okviru okruglog stola organizovane su dvije panel diskusije. Na temu „Mladi, evropske vrijednosti i antifašizam u Crnoj Gori“ govorili su Fikret Ljuljanaj iz Direktorata za unapređenje i zaštitu prava manjinskih

naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica, doc. dr Adnan Prekić, profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta Crne Gore, Snežana Mijušković, zamjenica Zaštitnika ljudskih prava i sloboda i Milena Bešić, iz CEDEM-a.


„Multikulturalizam i antifažizam u crnogorskim školama“ tema je druge panel diskusije na kojoj su govorili dr Slavko Burzanović, iz Istorijskog instituta Univerziteta Crne Gore, Milinko Mihailović iz Udruženje nastavnika društvene grupe predmeta Crna Gore, Vladimir Perazić, član Upravnog odbora Mreže za mlade Crne Gore,kao i doc. dr Nikoleta Đukanović, iz NVO SOCEN.


Projekat “ Aktivni mladi za evropske vrijednosti” podržan je u okviru projekta„OCD u Crnoj Gori - od osnovnihusluga do oblikovanja politika-M'BASE”, koji sprovodi Centar za građansko obrazovanje, uz finansijsku podrškuEvropske unije i kofinansiranje Ministarstva javne uprave.

Comments


bottom of page