top of page

Svjetski dan slobode medija

Agencija za elektronske medije čestita 03. maj, Svjetski dan slobode medija. Ovaj dan se kroz različite kampanje i događaje obilježava širom svijeta još od 1993. Dok je prošla godina bila obilježena borbom protiv dezinformacija, tema ovogodišnjeg Svjetskog dana slobode medije je „Novinarstvo bez straha i favorizovanja“.

Dan slobode medija podsjeća, a ovogodišnji još jednom dokazuje, koliko je odgovorna i značajna uloga medija i novinara u demokratskom društvu. Samo oni mediji koji svakodnevno pobjeđuju u borbi protiv cenzure, autocenzure i odupiru se iskušenju pristrasnog i jednostranog izvještavanja, mogu doprinijeti razvoju slobodnog i demokratskog društva.U nedostatku relevantnih, naučno utemeljenih podataka u trenutnoj situaciji stvara se potencijal za širenje neprovjerenih informacija. U datim okolnostima mediji imaju ključnu ulogu u borbi protiv dezinformacija i naporu da građani dobiju pouzdane informacije.

Crnogorski mediji su  pokazali i dokazali visok stepen odgovornosti i profesionalizma, odigrali važnu i nezamjenjivu ulogu u nimalo lakom trenutku. Doprinjeli su očuvanju, ne samo zdravlja građana već i funkcionisanju čitavog sistema.

Zbog toga je danas neophodno odati priznanje novinarskoj profesiji i iskazati snažnu posvećenost unaprjeđenju pozitivnog medijskog okruženja. Trentne okolnosti su pokazale koliko je značajno da cjelokupno društvo prepozna značaj slobode medija, i njihove krucijalne uloge u jačanju demokratskog društva, i da sve svoje kapacitete usmjeri ka njihovom održivom poslovanju i daljem razvoju.

Comentários


bottom of page