top of page

Ako želite bonacu od života, novinarstvo - nikako


Ne želeći da prihvate da vaš posao nije da im „idete niz dlaku“, već da pomognete u stvaranju boljeg društva u kome ćemo svi biti jednaki, dešavaće se da vas proglase i babarogom zato što puno pitate. A upravo je to, postavljanje pitanja – vaš posao!


Psi čuvari demokratije, sedma sila, stub demokratskog društva...sve ove krilatice tako gordo i ponosito zvuče, da nemate izbora sem da pomislite kako je biti novinar posao iz snova. Sve dok se ne probudite...

Onda shvatite da teško možete suštinski mijenjati i sebe, a još teže tradicionalno, duboko podijeljeno, društvo u kom zivite. To ipak ne smije značiti odustajanje, već potrebu da zasučete rukave i ono što volite, radite najbolje što možete.



Na tom putu odredište  bi moralo biti jasno – istina i samo istina, kao jedina nagrada za sve vaše vjerne gledaoce, slušaoce, čitaoce...

Nažalost, u vremenu koje je probleme zadalo i svijetu, a ne samo nama, sa poplavom tzv. fake news-a i raznih društvenih kriza i interesa, desi se da, tragajući - i zalutamo. Kao što svi koji rade griješe, tako i novinari, ali oni uvijek iznova i iznova moraju stvari vraćati na pravi kolosjek, i kao objektivni  posmatrači realnosti, servirati malo kada prijatnu istinu.

Radeći na takav način srešćete se sa nizom neprijatnosti i da, zapitati se povremeno da li vam je baš to trebalo u životu?! Jedna od prvih lekcija na studijama novinarstva svakako je bila i ta da morate kritički djelovati, naravno, na osnovu činjenica, i biti korektiv vlasti, kako bi ona bila bolja za sve nas.

Kada to pokušate u praksi, postajete „neprijatelj“ vlasti, nekad čak i države...

Ne želeći da prihvate da vaš posao nije da im „idete niz dlaku“, već da pomognete u stvaranju boljeg društva u kome ćemo svi biti jednaki, dešavaće se da vas proglase i babarogom zato što puno pitate. A upravo je to, postavljanje pitanja – vaš posao!



Naravno, u svemu tome nikada se ne smiju zaboraviti profesionalni i etički standardi. Moraju biti dio vas, jer nekad čak i medij u kojem radite neće imati sluha za njih.

Upravo su profesionalni pojedinci potvrda da se posao može časno obavljati u kojem god mediju radili.

Njegovanje izvora se isto tako podrazumijeva, ali ne i povjerenje, pa je tako stopostotna budnost imperativ pred kojim ne smijete stati.

Posljednja kriza, koja nas još nije napustila, izazvana Covid-19 virusom, još jednom nam je pokazala da društvo ne može bez profesionalnih medija, tj. novinara. S njima ste se budili i odlazili na spavanje, čekajući prave i tačne informacije. I to je upravo ono što nijedan novinar, nikada ne bi smio da zaboravi. Da je on samo kanal koji vodi do građana.

Nerijetko mladi pitaju ili traže savjet kako da dođu do posla u medijima ili pak objašnjavaju kako su upisali studije novinarstva samo da bi sjutra radili na televiziji. Oni nažalost, nisu na vrijeme dobili objašnjenje da je to što vide samo jedan mali i najlakši segment novinarstva. Da iza svega toga stoji predan i naporan rad, čitavog tima koji čini redakciju.

Zato, na kraju, dobronamjeran savjet - ako želite borbu sa vjetrenjačama, novinarstvo – da. Ako želite bonacu od života, novinarstvo – nikako!



Comments


bottom of page