top of page

„Nijedan lijek ne može da zamijeni djelovanje fizičke aktivnosti“

Updated: May 21, 2020

Osnovna potreba čovjeka je kretanje, a svjedoci smo užurbanijeg načina života koje ostavlja velike posljedice za djecu zbog dugog i nepravilnog sjedanja pred TV ekranima i kompjuterima


Da je fizička aktivnost korisna i da djecu od najranijeg uzrasta treba usmjeriti da se bave nekim sportom, složiće se svaki roditelj. Ali većina o tome počinje da razmišlja tek kada dijete krene u školu i kada ima mogućnosti da se intezivnije bavi nekim sportom u sportskoj sekciji.

Kao roditelji ne smijemo zanemariti značaj fizičke aktivnosti i tjelesnih vježbi na pravilan rast i razvoj (psihofizički, socijalni, duhovni) , na zdravlje u najširem smislu. Osnovna potreba čovjeka je kretanje, a svjedoci smo užurbanijeg načina života koje ostavlja velike posljedice za djecu zbog dugog i nepravilnog sjedanja pred TV ekranima i kompjuterima, pretjeranog korišćenja prevoznih sredstava, nošenja teških torbi. Sve to za posljedicu deformitet kičmenog stuba, ravna stopala, što je registrovano već kod djece nižih razreda osnovne škole.Otac sam dvoje djece koja su zavoljela sport, jer im ga nisam nametao kao imerativ, već sam im pružio mogućnost da kroz igru zavole sport. Probajte i Vi, sigurno ćete uspjeti, ako se potrudite.

Nemojte zaboraviti da bavljenje fizičkim vježbanjem pod adekvatnim i stručnim nadzorom kod djece dovodi do:

- pravilnog razvoja kostiju i mišića,

- razvoja motoričkih sposobnosti

- poboljšanja cirkulacije

- poboljšanja metabolizma

- Efikasnije eliminacije nepotrebnih supstanci iz organizma.

Pored svega navedenog, važno je da fizička aktivnost kod djeteta vremenom razvija samopouzdanje, upornost, disciplinu, poštovanje sebe i drugih, sticanje pravilnih i zdravih načina života.

Svakog dana se sve više susrećemo sa informacijama o zdravom načinu života, pravilnoj ishrani, o neophodnosti uključivanja u određenie fizičke aktivnosti, o sve dužem vremenskom periodu koji djeca provode za kompjuterom, TV ekranom, malim brojem igrališta za djecu itd. Koji je rezultat te priče?

Starija populacija rješenje nalazi u rekreativnom uključivanju u razne fitness centre ili samostalnom vježbanju. Neko će reći da je veliki broj sportskih klubova, da sva djeca nešto treniraju. To je tačno, ali se postavlja pitanje na kom je nivou kvalitet tog treninga i koliko djece odnosno roditelja ima mogućnosti za to?

Zato su od velikog značaja časovi fizičkog vaspitanja u školi. Oni nijesu za preskakanje...

Zbog toga moram još jednom da vas podsjetim da je fizička aktivnost od velikog značaja za pravilan rast i razvoj djece. Povećanje broja časova fizičkog vaspitanja u toku nedjelje je ono što bi bilo od izuzetnog značaja za populaciju školskog uzrasta.

Kada god se nađete u dilemi da li vaš mališan treba da se uključi u neku sportsku aktivnost, sjetite se da je još prije tri vijeka francuski ljekar Tisso saopštio jednu veliku istinu “da kretanje po svom djelovanju može da zamijeni sve ljekove, a da svi ljekovi ne mogu zamijeniti djelovanje kretanja tj. fizičke aktivnosti”.

I što je najvažnije, mislite na to i kada ste vi lično u pitanju. Biće vam lakše da dijete zainteresujete za sport, ako ono vidi da je sport dio i vašeg života.

Comments


bottom of page