top of page

Konsultativni sastanci u Rožajama

Updated: Sep 4, 2022

U okviru projekta “Stop nasilju nad novinarkama” u Rožajama su održana dva konsultativna sastanka, sa medijskim radnicima lokalnog javnog servisa Radio televizije Rožaje i predstavnicima Osnovnog državnog tužilaštva u ovom gradu.

Tokom sastanka u RTV Rožaje zaposleni u ovom lokalnom javnom servisu dali su konkretne komentare na policy brief, dokument koji je izrađen u okviru projekta sa konkretnim preporukama za unapređenje implementacije zakonskih propisa.

Zaposleni u RTV Rožaje sugerisali su nastavak projekta kako bi se, osim na novinarke, detaljnije istražili napadi i na druge medijske radnike. Sastanak je istovremeno bio prilika da se predstavnici NVO Interakcija, koja realizuje projekat, upoznaju sa konkretnim problemima sa kojima se medijski radnici u Rožajama suočavaju u svakodnevnom radu.

Oni su, takođe, predložili izradu posebnog dokumenta koji bi predstavljao uputstva za prijavu mobinga u kom bi bili precizirani koraci koje novinarke i novinari treba da preduzmu kada se suočavaju sa mobingom.


FOTO: Sastanak sa medijskim radnicima RTV Rožaje


Predstavnici Osnovnog državnog tužilaštva u Rožajama, takođe su pozdravili realizaciju projekta i istovremeno istakli da na području za koje su oni nadležni u prethodne dvije godine nije bilo registrovanih napada na novinarke.

Sagovornici su u komentarima na policy brief sugerisali da treba praviti razliku između napada na novinare koji se nalaze na radnom zadatku i napada u situacijama kada su novinari izloženi napadima kao građani, što se, kako su naveli kao proimjer, može dogoditi u situacijama u saobraćaju ili slično.FOTO: Sastanak u Osnovnom državnom tužilaštvu u Rožajama.


Projekat “Stop nasilju nad novinarkama” čiji je cilj unapređenje zaštite medijskih i novinarskih sloboda i bezbjednosti novinarki u Crnoj Gori realizuje se u okviru projekta “ safejournalists.net” koji finansira Evropska komisija u okviru “Civil society Facility and Media Programme 2018-2019”.Comentários


bottom of page